Ua fa'atagaina e le malo le au faifa'ato'aga e fa'aaoga le vaila'au fa'asaina e le EU

Fai mai le Wildlife Foundation: "E manaʻomia ona tatou faia se gaioiga faʻanatinati e toe faʻaleleia le faitau aofaʻi o iniseti, ae le o le folafola atu e faʻateteleina le faʻafitauli o le siʻosiʻomaga."
Na faalauiloa e le malo o se iniseti oona ua faasaina e le Iuni a Europa e mafai ona faaaoga i suka beets i Peretania.
O le fa’ai’uga e fa’ataga le fa’aaogaina le tumau o vaila’au fa’ato’aga na fa’atupu ai le ita o le au fa’anatura ma le si’osi’omaga, lea na tu’uaia ai le minisita i le lolo atu i le malosi o le aufai fa’atoaga.
Na latou fai mai i le taimi o le faʻalavelave faʻafuaseʻi o meaola eseese, pe a le itiiti ifo ma le afa o iniseti i le lalolagi e mou atu, e tatau i le malo ona faia mea uma e mafai ai ona laveaʻi pi, ae le o le fasiotia.
Na malilie le Minisita o le Siosiomaga George Eustice i lenei tausaga e faʻatagaina se oloa o loʻo i ai le neonicotinoid thiamethoxam e togafitia ai fatu suka beet e puipuia ai fualaʻau mai siama.
Fai mai le matagaluega a Eustis, o se siama na matua faaitiitia ai le gaosiga o le suka suka i le tausaga talu ai, ma o tulaga faapena i lenei tausaga e ono aumaia ai ni lamatiaga faapena.
Na faailoa mai e le au ofisa tulaga mo le "faatapulaʻa ma pulea" le faʻaaogaina o vailaau faʻasaina, ma na taʻua e le minisita na ia ioe i se faʻalavelave faʻafuaseʻi o le vailaʻau mo le 120 aso.O le British Sugar Industry ma le National Farmers Union ua talosaga i le malo mo se faatagaga e faaaoga ai.
Ae fai mai le Wildlife Foundation o neonicotinoids e iai se lamatiaga tele i le siosiomaga, aemaise lava mo pi ma isi pollinators.
O suʻesuʻega ua faʻaalia ai o le tasi vaetolu o le faitau aofaʻi o pi i Peretania ua mou atu i totonu o le sefulu tausaga, ae o le tele o le tolu-kuata o fualaʻau e faʻafefeteina e pi.
O se suʻesuʻega i le 2017 o nofoaga e 33 rapeseed i Peretania, Siamani ma Hanikeri na maua ai e iai se fesoʻotaʻiga i le va o maualuga maualuga o toega neonicotine ma le toe gaosia o pi, ma e toʻaitiiti masiofo i totonu o sulu ma sela fuamoa i totonu o sulu taʻitasi.
O le tausaga na sosoo ai, na malilie ai le Iuni a Europa e faʻasaina le faʻaaogaina o neonicotinoids e tolu i fafo e puipuia ai pi.
Ae o suʻesuʻega i le tausaga talu ai na maua ai talu mai le 2018, o atunuʻu Europa (e aofia ai Farani, Peleseuma ma Romania) na faʻaaogaina muamua le tele o pemita "faʻafuaseʻi" e faʻatautaia ai vailaʻau neonicotinoid.
O lo'o iai fa'amaoniga e mafai e vaila'au fa'atosina ona fa'aleagaina le atina'e o le fai'ai o pi, fa'avaivaia le puipuiga ma e ono taofia ai pi mai le felelei.
Na taʻua e le Faalapotopotoga o Meaʻai ma Faatoaga a Malo Aufaatasi ma le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi i se lipoti i le 2019 e faapea, "ua televave le faʻateleina o faʻamaoniga" ma "ua faʻaalia malosi ai o le tulaga o loʻo i ai nei o le faʻaleagaina o le siosiomaga e mafua mai i neonicotinoids" ua mafua ai le "faʻaleagaina tele i. pi” aafiaga”.Ma isi iniseti aoga”.
Na tusia e le Wildlife Foundation i luga o le Twitter: “Tala leaga mo pi: Na lolo atu le malo i le uunaiga a le National Farmers Federation ma malilie e faaaoga vailaau e sili ona leaga.
"O loʻo nofouta le malo i le faʻaleagaina o le neonicotinoids i pi ma isi pollinators.Naʻo le tolu tausaga talu ai, na lagolagoina ai le faʻatapulaʻaina o le EU atoa ia i latou.
“E iai se sao tāua a iniseti, e pei o le faapaleniina o mea totō ma fugālaau o le vao ma le toe faaaogāina o meaʻai, ae o le tele o iniseti ua matuā paʻū maulalo.”
Na fa’aopoopo mai fo’i le fa’atuatuaga, o lo’o iai fa’amaoniga e fa’apea, talu mai le 1970, e le itiiti ifo i le 50% o iniseti o le lalolagi ua leiloloa, ma o le 41% o ituaiga iniseti ua lamatia nei i le fa’aumatia.
"E tatau ona tatou faia se gaioiga faʻanatinati e toe faʻafoʻisia le faitau aofaʻi o iniseti, ae le o le folafolaga o le faʻaleagaina o le faʻalavelave faʻaleagaina."
Fai mai le Matagaluega o le Siosiomaga, Taumafa ma Nuu i tua, o suka beets e na o se tasi o fale gaosi suka suka e fa i sasae o Egelani.
Na lipotia mai i le masina na teʻa nei na faʻatulagaina e le National Farmers' Federation se tusi ia Mr. Eustis e faʻamalosia ai o ia e faʻatagaina le faʻaaogaina o le neonicotine e taʻua o le "Cruiser SB" i Egelani i lenei tautotogo.
Fai mai le feʻau i le au paia: "E ofoofogia le auai i lenei taʻaloga" ma faʻaopoopo: "Faʻamolemole aloese mai le faʻasoa i luga o ala o faasalalauga lautele."
Thiamethoxam ua mamanuina e puipuia ai beets mai iniseti i le amataga, ae lapatai mai le au faitio e le gata ina fasiotia pi pe a fufulu, ae afaina ai foi meaola i le eleele.
Na taʻua e le Taʻitaʻifono o le Komiti Sugar NFU Michael Sly (Michael Sly) e mafai ona faʻaaogaina le vailaau faʻasaina i se auala faʻatapulaʻa ma faʻatonutonu pe afai e ausia tutoʻatasi le tapulaa faasaienisi.
O faʻamaʻi samasama virus na i ai se aafiaga e leʻi tupu muamua i luga o fualaʻau suka suka i Peretania.O nisi o le au faifaatoaga ua leiloa le 80% o fua.O le mea lea, o lenei faatagaga e manaʻomia vave e faʻafefe ai lenei faʻamaʻi.E taua tele le fa'amautinoaina o lo'o fa'aauau pea galuega fa'ato'aga a le au faifa'ato'aga suka i Peretania.”
Na taʻua e le sooupu a le Defra: “Naʻo lalo o tulaga faʻapitoa e leai se isi auala talafeagai e mafai ona faʻaogaina e pulea ai faʻamaʻi faʻamaʻi ma faʻamaʻi, e mafai ona faʻatagaina pemita faʻafuaseʻi mo vailaau faʻasaina.O atunuu uma o Europa e faʻaaogaina faʻatagaga faʻafuaseʻi.
“E na'o le fa'aaogaina o vaila'au pe a tatou manatu e le afaina i le soifua maloloina o tagata ma manu ma aunoa ma ni lamatiaga le taliaina i le si'osi'omaga.O le fa'aaogaina le tumau o lenei oloa e fa'atapula'a lava i fuala'au e le o fuga ma o le a matua fa'atonuina ina ia fa'aitiitia le ono a'afia i pollinators."
O lenei tusiga na faʻafouina ia Ianuari 13, 2021 e aofia ai faʻamatalaga e uiga i le faʻaogaina lautele o nei vailaʻau i le Europa Europa ma le tele o atunuu e ese mai i latou na taʻua muamua.Ua suia foi le igoa e faapea o vailaau e “faasaina” e le Iuni a Europa.Na taʻua muamua i le EU.
E te mana'o e fa'ailoga au tala ma tala e sili ona e fiafia i ai mo faitauga po'o fa'amatalaga i le lumana'i?Amata lau saofaga Tutoatasi Premium i le taimi nei.


Taimi meli: Feb-03-2021